Een hele week zonder radio, tv, en digitale speeltjes om de buitenwereld buiten te sluiten – dat was de uitdaging zoals ik het online omschreef. Maar het ging dieper dan dat. Het was een duik in mijn binnenste, een plek waar elk trauma zichtbaar moest worden, waar emoties vrij mochten stromen, en waar de spanning soms ondraaglijk werd.

Tijdens deze bijzondere week ontmoette ik iemand die me een geweldige les gaf: “In een woeste zee is het water te onrustig om de bodem te zien. Eerst moet het kalmeren om te ontdekken wat er verborgen ligt.” Dat deed me denken aan de slogan van Sacred Suara: “Deep Dive Into Relaxation and you are Free.” Want ik kan mij ontzettend druk en bezig voelen en daar ook veel voldoening uit halen, maar hierin kan er soms toch een vleugje vermijdingsgedrag in bevinden. Dus het was ook nog eens de week van ontdekkingen en confrontaties. De spreuk over de woeste zee neem ik nu ook weer mee in mijn reizen en lessen die ik zelf geef.

Deze uitspraak is niet alleen van toepassing in klankmeditatie, maar ook op ons dagelijks leven. Soms moeten we de chaos om ons heen tot rust brengen om te kunnen zien wat er echt toe doet. Door stilte te creƫren in de drukte van ons bestaan, kunnen verborgen gedachten en gevoelens naar boven komen. Sommige zijn fijn, andere minder, maar het belangrijkste is dat we ze onder ogen kunnen zien en uiteindelijk loslaten.

In de nasleep van mijn diepgaande innerlijke reis ervaar ik nu een vredige rust. Mijn telefoon ligt tegenwoordig ergens in een kast in de woonkamer, terwijl ik dit op mijn laptop typ. Ik heb bewust gekozen om alleen op specifieke momenten online te gaan, zodat ik me volledig kan onderdompelen in het echte leven. Het genieten van rust en simpelweg nietsdoen is werkelijk fantastisch. Hoewel ik de veranderingen in mijn dagelijks leven nog moet aftasten, voel ik duidelijk dat er iets positiefs aan het broeien is.

Mijn week Digitale Detox was niet alleen een pauze van schermen, maar ook een diepgaande verwerking van mijn innerlijke wereld. Hierbij wil ik alle behandelaars van de PTSS-5 kliniek van harte bedanken. Ondanks de spanningen en intensiteit van de ervaring, heeft deze me buitengewoon geholpen en een gevoel van bevrijding geschonken. Het heeft me geleerd dat ware transformatie begint vanuit ons innerlijk, en dat de reis naar innerlijke vrijheid soms begint met een duik in onszelf.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *